Bez kojih namirnica možemo ostati u budućnosti: Na listi kafa, pivo...

Bez autora
Jan 18 2021

Sajt Brajt Sajd na jednom mestu je izdvojio 10 namirnica na koje klimatske promjene najviše utiču i koje će se u bliskoj budućnosti izmjeniti ili postati luksuz.

Klimatske promjene čine da se čovječanstvo prilagođava novim životnim uslovima. Neki bi rekli da je u pitanju onaj način života koji je čovjek zanemario, a u pitanju je sklad sa prirodom.

Čovjek je odavno prestao da uzima onoliko koliko bi mu bilo dovoljno, prohtevi su porasli, a ljudska pohlepa i moć učinila da se na zakone prirode zaboravi. Makar većina.Kako temperature rastu, a ekstremne vremenske prilike postaju nova stvarnost, oni koji žive od prirode osećaju brojne promjene, što potvrđuju i razna naučna istraživanja. Neka od tih istraživanja vezuju se i za budućnost popularne hrane.

Postoje tvrdnje i mišljenja da prosječan čovjek neće više moći da kupi neke od proizvoda koji su danas popularni jer će postati previše rijetki ili skupi.

Internet sajt “Brajt Sajd” prenosi da ćemo u skorijoj budućnosti živjeti u manje ukusnom svijetu, ako se nešto naglo i drastično ne promjeni, pišu Vijesti. Brajt Sajd je napravio listu od 10 proizvoda koji se nalaze na listi “ugrožene hrane”. Većina njih ima potencijal da postane previše oskudna za ljudski rod u narednim godinama.

10. Čokolada

Odlučili ste se da prezalogajite. Ubacite ruku u kesu (ne plastičnu!) sa slatkišima i ne nađete ništa. Vaše table čokolade ili male čokoladice tamo više nema...

Ova situacija može postati stvarna. Iako na kakao drveće ne utiču visoke temperature, stabla kakaoa zahtevaju obilne kiše i visoku vlažnost. Ipak, prema izveštaju “AR5 Klimatske promene 2014: Uticaji, prilagođavanje i ranjivost”, ne očekuje se da ekstremno vrijeme bude praćeno obilnim kišama. Ovi uslovi mogu negativno uticati na proizvodnju kakaoa i rezultirati sa oko milion tona manje praha, tartufa ili pločica čokolade godišnje.

9. Čaj

Ko ne voli da se opusti uz šoljicu toplog čaja nakon dugog, napornog dana Čini se da će u bliskoj budućnosti to postati pravi luksuz. Stručnjaci u studiji “Ublažavanje klimatskih promjena u čajnom sektoru” potvrđuju da će klimatske promjene u velikoj mjeri uticati na sektor za proizvodnju čaja ako se ne preduzmu preventivne mjere. Na primjer, povećana ranjivost na insekte ili lišće slabijeg kvaliteta samo su neki od problema sa kojima će se ova industrija suočiti.

8. Med


Odavno je poznato da su pčele u opasnosti. Postoji niz različitih razloga za to, a delimično je krivo i globalno zagrevanje. Studija “Povećavanje atmosferskog CO2 smanjuje koncentraciju proteina u cvjetnom izvoru polena neophodnom za sjevernoameričke pčele” otkrila je da porast nivoa ugljen-dioksida smanjuje proteine u polenu, glavnom izvoru hrane među pčelama. U najgorem slučaju, ovaj problem može dovesti do njihovog potpunog odumiranja, jer neće dobiti dovoljno hrane.

7. Pirinač

Usjevi pirinča takođe su pod pretnjom pada od 20 do 40 odsto. Pored toga, postoji još jedan ključni problem sa kojim se ljudi mogu suočiti. Pirinač može postati manje hranljiv zbog porasta koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi, zaključak je stručne studije “Nivoi ugljen-dioksida (CO2) ovog vijeka izmjeniće sadržaj proteina, mikroelemenata i vitamina u zrnu pirinča sa potencijalnim zdravstvenim posljedicama za najsiromašnije zemlje zavisne od pirinča”... To znači da će ljudi koji se oslanjaju na pirinač kao svoju ključnu hranu morati da traže načine kako da izbjegnu zdravstvene probleme.

6. Voće iz voćnjaka

Jabuke, trešnje, breskve, grožđe i ostalo voće su simboli “ljetnje sezone”. Izgleda da će njihov ukus i osvježenje vjerovatno morati da bude zamjenjeno nekim povrćem koje je u stanju da izdrži prijetnju globalnog zagrevanja. Na primjer, izveštaj, koji vodi Univerzitet u Melburnu, pokazuje da zime mogu postati preblage za proizvodnju jabuka. Sa druge strane, ekstremne vrućine i štete od opekotina od sunca mogu biti prejake za voćnjake tokom ostalih mjeseci. Kao rezultat toga uzgajivači mogu očekivati nedostatak i u kvalitetu i količini voća.

5. Javorov sirup

Klimatske promjene negativno utiču na drveće šećernog javora čiji se sok koristi za proizvodnju javorovog sirupa. Stručnjaci iz “Nortest Klajmejt Senter” napominju da drveće zimi neće imati dovoljno snežnog pokrivača, što će dovesti do odumiranja korjena i smanjenog rasta izdanaka. Promjene su već primjećene, a procenjuje se i da će se pogodno stanište za drvo javora znatno smanjiti tokom sljedećih 80 godina.

4. Kafa

Gušt ispijanja kafe nakon što se probudite ili tokom pauze na poslu, druženja i razgovora sa prijateljem jedno je od posebnih ugođaja. No, proces klimatskih promjena može učiniti da to postane prilično rijetko. Vodeće svjetske kompanije za kafu poput Starbaksa i Lavaze prepoznaju ozbiljne rizike izazvane globalnim zagrijevanjem. Otprilike 50 odsto globalne površine pogodne za proizvodnju kafe nalazi se u opasnosti da se smanji do 2050. godine, što i nije tako daleko... Ljudi će morati da se suoče sa problemima poput porasta cijena, lošeg uticaja na ukus i aromu, ali i nestašice zaliha.

3. Pšenica

Izgleda da su klimatske promjene već negativno uticale na useve pšenice. To znači da hleb, slatke lepinje i razna peciva mogu postati delikates za buduće generacije ili čak za nas. Prema studiji “Klimatske promjene mogu dramatično smanjiti proizvodnju pšenice” koju je sproveo Državni univerzitet u Kanzasu, čovječanstvo je u riziku da izgubi najmanje četvrtinu ili 25 odsto svetske proizvodnje pšenice, jer svaki stepen porasta temperature je smanjuje za oko šest odsto.

2. Kikiriki


Prosječan Amerikanac pojede oko tri kilograma putera od kikirikija godišnje. To znači da bi ukupan broj konzumiranog kikirikija bio dovoljan za premazivanje podnožja čuvenog Velikog kanjona u Arizoni. Kikiriki kao “zdrava grickalica” je prilično popularan u skoro pa svim dijelovima svijeta. Problem je što biljkama kikirikija treba pružiti posebnu pažnju, a smatraju se i vrlo uzurpiranima. Potrebno im je ne manje od pet mjeseci postojanog toplog vremena i oko 20 do 40 centimetara kiše. Zbog toga su biljke kikirikija na listi proizvoda kojima moramo biti spremni da kažemo: “Zbogom!”.

1. Pivo


Pivo je najpoželjniji alkohol u Sedinjenim Američkim Državama, nezaobilazan u pabovima u Velikoj Britaniji, ali i širom Evrope. U međuvremenu, toplota i suša mogu dovesti do gubitka od 3 do 17 odsto u prinosu ječma i hmelja, u zavisnosti od težine uslova. Smanjenje ponude i proizvodnje može dovesti do značajnog povećanja cijena (na primer porast cijena u Irskoj od 193 odsto). Svi ljubitelji piva, ali i oni koji samo ponekad popiju po jednu čašu ovog hladnog osvežavajućeg pića treba da se nadaju da će se razviti neke mere za podršku i ovom sektoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik